ΚΑΒΑΛΑ

Η Καβάλα απέχει 25 λεπτά από την Κεραμωτή, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά και αποτελεί έναν όμορφο συνδυασμό βουνού και θάλασσας που μαγεύει τους επισκέπτες με την πρώτη ματιά. Έχει όμορφες παραλίες αλλά και πολλά αξιοθέατα τα οποία αξίζει να επισκεφθείτε.

ΚΑΜΑΡΕΣ
Το πιο αναγνωρίσιμο μνημείο της Καβάλας είναι το μεγάλο τοξωτό υδραγωγείο της, γνωστό με το όνομα «Καμάρες». Το υδραγωγείο κατασκευάστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα, επί Τουρκοκρατίας, και είναι πιθανότατα χτισμένο επάνω στα απομεινάρια ενός Ρωμαϊκού και ενός Βυζαντινού υδραγωγείου. Η κατασκευή του έργου χρηματοδοτήθηκε από τον Ιμπραήμ πασά και κράτησε περίπου 10 χρόνια.

ΠΑΝΑΓΙΑ
Ανεβαίνοντας τα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης, ανακαλύπτει κανείς, την γραφική πλευρά της Καβάλας, βγαλμένη από μία πραγματικά άλλη εποχή.

ΤΟ ΙΜΑΡΕΤ
Το Ιμαρέτ κτίστηκε μεταξύ 1817-1821 αλλά πήρε την οριστική του μορφή στα μέσα του 19ου αιώνα. Το έργο κατασκευάστηκε χάρη στο Μεχμέτ Αλή. Παλιό ιεροδιδασκαλείο το οποίο σήμερα λειτουργεί σαν πολυτελές ξενοδοχείο.

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Η ακρόπολη που δεσπόζει στην κορυφή του λόφου της χερσονήσου της Παναγίας ανοικοδομήθηκε πάνω στα απομεινάρια του παλαιότερου βυζαντινού κάστρου γύρω στα 1530. Το κάστρο είναι επισκέψιμο για το κοινό, και προσφέρει πολύ όμορφη θέα της πόλης.

ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΜΕΧΜΕΤ ΑΛΗ
Πριν το προαύλιο της εκκλησίας της Παναγίας δεσπόζει το άγαλμα του Μεχμέτ Αλή πάνω στο άλογο. Η κατοικία του βρίσκεται δίπλα και είναι επισκέψιμη για το κοινό.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑ
Ο μοναδικός χώρος λατρείας που διέθεταν οι χριστιανοί στην Καβάλα μέχρι το 1864 ήταν ο ναός της Παναγίας. Η τεχνική του σημερινού κτιρίου δεν έχει καμία σχέση με το παλαιότερο. Το προηγούμενο κατεδαφίστηκε λίγο πριν το 1960 και έπειτα κτίστηκε το σημερινό.

ΦΑΡΟΣ
Στο άκρο της χερσονήσου της Παναγίας βρίσκεται ο φάρος της πόλης, ο οποίος κατασκευάστηκε μεταξύ του 1880 και του 1890. Ο φάρος αποτελεί πόλο έλξης, τόσο για το τους μόνιμους κάτοικους της πόλης όσο και για τους επισκέπτες, χάρη στην πανοραμική θέα που προσφέρει.